• 2020-07-01 13:01:32
    Cultura

    Davant les informacions publicades en diversos mitjans de comunicació fent-se ressò d'un informe elaborat per l'entitat Ecologistes en Acció, des de l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert-Alcossebre es vol aclarir que:

    - La qualitat de les aigües de la platja de Les Fonts és EXCEL·LENT. Com acrediten els resultats de les analítiques realitzades dins del Programa de control en les zones de bany per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Tant en les anàlisis de la setmana del 15 al 21 de juny, com en les del 22 al 29 de juny, els paràmetres han estat els següents: anàlisi de l'aigua Excel·lent, aspecte de l'aigua Excel·lent i aspecte de l'arena Excel·lent.

    - La informació elaborada per Ecologistes en Acció es basa en dos episodis puntuals de contaminació succeïts en els estius de 2017 i 2019 localitzats en la surgencia sud dels manantials naturals de la platja. En totes dues ocasions, des de l'Ajuntament es va realitzar una ràpida actuació instal·lant un sistema de bombeig per a evacuar l'aigua provinent de la font i reconduir-la a la xarxa de sanejament, evitant així que l'aigua pogués arribar a la zona de bany i decretant des de la Generalitat Valenciana la reobertura al bany en pocs dies

    - Ja des de l'any 2017, des de l'Ajuntament s'han realitzat diverses accions de renovació de la xarxa de sanejament i d'inspecció i control en l'àrea d'influència de la platja per a trobar el possible focus causant de la contaminació però, segons confirmen experts, en tractar-se d'una platja artificial, que compta amb la singularitat de les fonts naturals que provenen d'aqüífers subterranis, es fa molt complicat trobar l'origen de la contaminació.

    - Per part de l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert- Alcossebre, es va plantejar la possibilitat de realitzar una actuació com a mesura preventiva davant la possible nova aparició de contaminació. Per a això, el consistori ja va aprovar el mes de setembre passat una modificació pressupostària i va encarregar un projecte a un enginyer extern que es va elaborar, seguint en tot moment les indicacions del Servei Provincial de Costes, perquè la instal·lació complira tots els paràmetres exigits. El projecte es va presentar per a la seua autorització per part de Costas, el passat 18 de març, amb temps suficient per a poder realitzar les obres abans de l'estiu. No obstant això, en data d'avui, l'autorització per part del Servei Provincial de Costes encara no ha arribat, per tant, tot i comptar amb el projecte redactat i la dotació pressupostària preparada, l'Ajuntament no pot començar l'actuació.

    - Les Fonts és una platja singular, recorreguda per deus d'aigua dolça i amb una fisonomia molt canviant a causa d'accions de temporals o d'augment de la marea. Enguany, a més, a causa del temporal Gloria, les dimensions de la platja han variat. Des de l'Ajuntament s'ha insistit davant el Servei Provincial de Costes perquè es realitzaren les accions oportunes de recuperació d'arena perquè la platja estigués en les millors condicions.

    - A més, com en totes les platges s'han adoptat les diferents mesures de seguretat i higiene contemplades en el Pla de Contingència de platges dins del context de la COVID-19.

    - Des de l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert-Alcossebre volem deixar clar que la platja de les Fonts es troba en perfectes condicions per al bany i que la difusió d'aquestes informacions, de contingut incorrecte, parcial i amb falta de dades, suposen una repercussió negativa i molt injusta per al sector turístic del nostre municipi.

    Informe analítiques 15 -22 juny:
    http://www.alcaladexivert.es/sites/L01120043/files/2020-07/12 004 - Informe semanal de analisis e inspeccion de la calidad de las playas en la semana del 15 de junio de 2020.PDF

    Informe analítiques 22 -19 junio:
    http://www.alcaladexivert.es/sites/L01120043/files/2020-07/12 004 - Informe semanal de analisis e inspeccion de la calidad de las playas de la semana del 22 de junio.PDF