• 2023-02-26 17:54:02
  Info General


  Protecció Civil de la Generalitat manté en Alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que informen d’un episodi de nevades a cotes mitges, que podran deixar alguna enfarinada a cotes baixes al litoral i prelitoral central..

  Segons el Servei Meteorològic de Catalunya les nevades ja han començat a Osona, Moianès i zones del Pirineu Oriental. Durant el matí d’avui diumenge les precipitacions seran en forma d’aigua. Durant la tarda, quan es produeixi l’entrada de fred es preveu que es puguin donar alguns ruixats en forma de neu al litoral i prelitoral centra, des del Maresme fins al Tarragonès. Amb tot, les precipitacions s’espera que siguin en forma de ruixats, però caldrà estar atents a alguna possible enfarinada en aquesta zona a cota zero i gruixos de 2 a 5 cm de neu per sobre dels 400m.

  Durant la matinada de dilluns, les precipitacions quedaran restringides a l’àrea del Barcelonès que en algun moment de la matinada podrien ser en forma de nevada feble.

  Demà dilluns al matí es donaria per finalitzat aquest primer episodi de nevades i per la tarda s’espera l’entrada d’un segon episodi de precipitacions en forma de neu, que començarà per l’Empordà i durant la nit s’estendrà al quadrant nord. En aquest segon episodi de dimarts la cota de neu estaria al voltant dels 200m, però en general els gruixos de neu seran de fins a 2cm allà on la neu agafi.

  Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar els desplaçaments en aquelles zones afectades per les nevades. En cas que hagueu de sortir consulteu l'estat de les vies i la seva afectació a la web del Servei Català del Trànsit SCT a l’ informació del trànsit, i busqueu rutes segures no afectades per la nevada.

  Consells davant el risc de nevades:

  A l'habitatge:
  1. Tingues preparat: un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
  2. Revisa: els punts d'entrada d'aire (cal que els protegeixis amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (poda-les si són massa llargues) i l'estat de la calefacció.
  3. En zones aïllades o no urbanes, mantén un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apaga el reg automàtic.

  Al vehicle:
  1. Disposa de cadenes en bon estat (i assegura't que saps com es posen), llanterna i manta de viatge.
  2. Comprova l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa...
  3. Consulta les previsions meteorològiques, i si has de desplaçar-te, consulta l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir mitjançant xarxes socials del Servei Català de Trànsit i la seva web.
  4. Surt només si és imprescindible, seguint els consells del Servei Català de Trànsit: consulta l'estat de les vies i la seva afectació, i busca rutes segures no afectades per la nevada.
  5. Evita circular de nit: els perills són més difícils de detectar.
  6. Informa algú del teu itinerari i de l'horari previst, i procura viatjar amb algú.
  7. Controla quines gasolineres et trobaràs en el trajecte i els llocs on refugiar-te en cas de tempesta.
  8. Si la nevada et sorprèn a la carretera, condueix amb molta precaució i deixa una via lliure per permetre el pas de les màquines llevaneu i dels serveis d’emergència.
  9. No avancis les màquines llevaneu.
  10. Les autoritats de trànsit poden restringir o limitar la teva circulació. Estigues alerta i respecta els talls de circulació que es facin.